Tomatenzaden ontkiemen

Wil je een tomatenplant kweken, dan moet je als eerste je tomatenzaden laten ontkiemen. Je kunt kiezen uit wel 20 verschillende soorten tomatenzaden. Het ontkiemen lukt het beste bij een temperatuur die varieert tussen de 23 en 26 graden Celsius. Gebruik hiervoor een zaaibak met een plastic overkapping of gewone potjes die je met cellofaan afdekt voor een broeierige omgeving.

Hoe je het beste tomatenzaden laat ontkiemen

Gebruik vochtige pot-of zaaigrond en zaai de tomatenzaden op één centimeter afstand van elkaar. Bedek de zaadjes met maximaal een halve centimeter aarde en bevochtig deze aarde met een plantensproeier. Gebruik geen gieter, want dan spoelt de grond uit en komen de tomatenzaadjes weer teveel naar de oppervlakte. Zaai ze ook niet te diep, want dan zullen de tomatenzaden moeilijk ontkiemen. Zet je zaaibak of potjes op een warme en lichte plek en tussen de vijf en zeven dagen zullen ze ontkiemen.

Ook belangrijk bij tomatenzaden ontkiemen

Naast warmte zijn er nog een aantal factoren waarmee je bij het kiemproces rekening moet houden. Om ervoor zorgen dat de tomatenzaden niet gaan
rotten is té vochtige grond funest. Ook schimmels liggen op de loer wanneer je de zaaibak of afgedekte potjes onvoldoende ventileert. Daarom is het belangrijk dat onderin het zaaikasje of de potjes waarin je de tomatenzaadjes zaait ook drainagegaatjes zitten. De beste regel die je bij tomatenzaden ontkiemen kunt hanteren is zes tot acht weken voordat je de gekweekte tomatenplanten uitplant in de volle grond, dus in maart en april. Begin niet te vroeg, want door het tekort aan natuurlijk zonlicht zullen de ontkiemde
tomatenzaden fragiel worden of ze schieten na het ontkiemen de lucht in, en kwijnen vervolgens langzaam weg.

Kiemduur tomatenzaden

Tomatenzaden ontkiemen meestal na 5 tot 7 dagen. De tomatenzaadjes zijn in het begin vrij kwetsbaar. Ze houden van zonlicht en pas na 10 tot 14 dagen komen de eerste blaadjes tevoorschijn. De eerste blaadjes zijn de kiemblaadjes of zaadlobben die na enige tijd zullen verdwijnen. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft. Warmte, licht en vocht zijn immers cruciaal voor het kiemproces.

Warmte, licht en vocht

Voor de daadwerkelijke ontkieming van tomatenzaden is warmte heel belangrijk. Voor een kortere kiemduur is een temperatuur van 25 graden Celsius het meest ideaal. Met een zaaikistje met glazen afdekplaat op een zonnige plek in huis zal dit zeker lukken. Beschik je over een minikas, dan kun je bij zonnig weer daar je zaaikistje neerzetten. De grond wordt dan goed opgewarmd en koelt ’s nachts binnen in huis minder snel af. Als de tomatenzaden ontkiemen en het stengeltje boven de grond uitkomt, dan gaat het licht een belangrijkere rol spelen. Een temperatuur tussen de 18 en 20 graden Celsius is dan voldoende. Het is niet de bedoeling dat er teveel rek in de kiemplantjes komt. Om schuingroei te voorkomen kun je het zaaibakje na enkele dagen telkens omdraaien. Zowel de grond waar je de tomatenzaden oplegt als de afdekgrond dienen goed vochtig te zijn. Wil je dat de tomatenzaden ontkiemen, dan dient de grond gedurende het gehele kiemproces ook vochtig te blijven. Gebruik voor het bevochtigen een plantensproeier. Zorg er echter wel voor dat er voldoende luchtcirculatie is om schimmel of rotting te voorkomen.