Tomatenzaadjes planten

Hoe moet je tomatenzaadjes zaaien en planten?

Het duurt vrij lang voordat je tomaten rijp worden. Wil je tomatenzaadjes zaaien, dan kun je daarmee het beste in het vroege voorjaar beginnen. De eerste stap is het voorzaaien van tomatenzaadjes. Wanneer je precies moet beginnen varieert, omdat je de tomatenplanten zowel buiten als in een kas kunt kweken. Enige tijd later ga je de ontkiemde tomatenzaadjes planten.

Binnen of buiten kweken?

Ga je tomatenplanten in een kas kweken, ga dan al vanaf half februari de tomatenzaadjes zaaien. Vanaf half april is de tijd rijp om de jonge tomatenplantjes te planten. Soms hebben ze nog last van de kou en vergelen de onderste blaadjes, maar als de temperatuur stijgt en de tomatenplant verder groeit, herstelt ze weer. Kweek je de tomatenplanten liever buiten, dan is de zaaitijd om de tomatenzaadjes te planten vanaf half tot eind maart. Eerst binnen opkweken en pas vanaf half mei, wanneer de kans op nachtvorst voorbij is, buiten uitplanten.

De beste manier om tomatenzaadjes te zaaien

Maar hoe kun je nu het beste tomatenzaadjes zaaien? Gebruik allereerst vochtige potgrond en zaai de tomatenzaadjes op één centimeter afstand van elkaar. Bedek ze daarna met een dun laagje aarde van maximaal een halve centimeter. Bevochtig dit laagje aarde met een plantensproeier.

Als na de eerste zeven tot tien dagen (soms nog eerder) de eerste ontkiemde tomatenzaadjes boven de grond verschijnen hebben de plantjes ook veel licht nodig. Heb je onvoldoende licht, dan kan een groeilamp uitkomst bieden. Zodra de eerste tomatenzaadjes gekiemd zijn, verplaats je het kweekbakje naar een lichte en koele plek bij een temperatuur tussen 15 en 18 graden Celsius. Vermijd daarbij direct zonlicht.

De ontkiemde tomatenzaadjes (over)planten

Ontstaat er een tweede set bladeren en zijn de tomatenplantjes twee tot drie centimeter hoog, dan wordt het tijd om de ontkiemde tomatenzaadjes te planten in een grotere pot met meer aarde. Lepel de jonge plantjes er met hun kluit uit en zet ze voorzichtig over. Komen de wortels later uit de onderkant van het potje, dan kun je ze later weer verpotten.

De potten waarin je de tomatenplantjes overzet, dienen aan de bovenkant een minimale doorsnede te hebben van 12 centimeter. Vul de pot met potgrond, prik er met je vinger een holte in en zet daar voorzichtig jouw jonge tomatenplantje in. Druk deze lichtjes aan en geef alles goed water. Daarna zet je de planten op een lichte en koele plek.
Wil je bij het tomatenzaadjes zaaien weten welke tomaat je hebt gekweekt, dan kun je de tomatenplantjes het beste van een label voorzien.Worden jouw tomatenplanten groter, ondersteun deze dan met een stokje, waardoor ze niet kunnen omvallen. Bereiken ze de hoogte van 20 tot 25 centimeter en zijn de weersvooruitzichten goed, pas dan plaats je ze op een definitieve plek in je tuin of kas.

Tomatenplant afharden

Als de periode van het tomatenzaadjes zaaien erop zit, dienen de tomatenplanten afgehard te worden. Een tomatenplant afharden betekent dat je haar voorzichtig aan haar nieuwe omgeving laat wennen. In tegenstelling tot de tomatenzaadjes krijgen planten te maken met ander licht en een andere temperatuur, waaraan ze moeten wennen. Kweek je de tomatenplant in een pot, dan kun je ze een paar uur buiten zetten en op elk gewenst tijdstip weer naar binnen halen. Vooral aan het einde van het seizoen is het handig als je de potten met tomatenplanten ’s nachts binnen kunt zetten wanneer het kouder wordt. Zet je tomatenplanten direct in de volle zon, dan loop je kans dat ze gaan verschrompelen. Wanneer je de planten ondersteunt met bamboestokken waaien ze veel minder snel om.